Home

Event Calendar

<<  February 2019  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728   

Login and LogoutAjánlások döntéshozóknak
Wednesday, 05 January 2011 18:18
 1. A döntéshozás és az energiaigény-szabályozás folyamatosságának biztosítása a tartós, hosszú távú változások elérésének érdekében, például egy program több, rövidtávú célra bontása, amelyek egy választási cikluson belül megvalósíthatók.
 2. A közvetítő szervezetek munkájának támogatása, az energia-felhasználás megváltoztatása érdekében. A közvetítő szervezetek célzott és hatékony energiaigény-szabályozási programok kialakításával és megvalósításával nagymértékben hozzájárulhatnak a változáshoz. A jogszabályok mindezt (anyagi) források biztosításával, intézményi támogatással és ösztönzéssel, az együttműködés és a tapasztalatok megosztásának elősegítésével segíthetik. A közvetítő szervezetek munkája még hatékonyabbá tehető, ha a döntéshozók lehetővé teszik és támogatják, hogy programjaik alkalmazkodjanak a konkrét (helyi) körülményekhez, az energia végfelhasználóinak bevonásával.
 3. A különböző nemzeti döntéshozói és intézményi összefüggések jobb megértésének elősegítése. Fontos megérteni, hogy ezek milyen mértékben korlátozzák vagy segítik a közvetítők döntéshozásban betöltött szerepét.  Számos különböző személy és szervezet támogatja az energia-hatékonyságot. Ezek leghatékonyabb együttműködése különböző módokon valósulhat meg a különböző nemzeti szinteken. Különösen fontos, hogy az európai szintű döntéshozás támogassa a nemzeti politikai és intézményi összefüggések összehasonlítását és teljes körű megértését.
 4. Új intézmények és politikai eszközök létrehozása, vagy a meglévők átalakítása, hogy megfeleljenek az aktuális kihívásoknak. Az eszközök fejlesztésére és az intézményi támogatásra jó példa a tanúsítási módszerek, technológiai megoldások (pl.: mérő és fogyasztás-visszajelző berendezések), új szolgáltatások és nem-fizikai intézmények, úgymint normák és határértékek bevezetése. Hasznosítsuk a kutatási eredményeket és gyakorlati tapasztalatokat annak érdekében, hogy az adott szokás megváltoztatásában leginkább hatékony intézményt vagy eszközt megtaláljuk!
 5. Fontos jobban megérteni, hogy a különböző projektek és intézkedések hogyan járulnak hozzá a meghatározott célok eléréséhez. A nemzeti döntéshozók számára hasznos lehet a kutatókkal és közvetítőkkel való együttműködés, illetve azok a kutatások, amelyek megmutatják, hogy a jelenlegi erőfeszítések és sikerek hogyan támogatják a politikai célokat. 
 6. Az értékelés ösztönzése a módszeres tanulás és a tudás kapitalizációjának elősegítésére, például az értékelés megfelelő anyagi támogatásával, valamint lehetővé téve az értékelés rugalmas megközelítését és az energia igényoldali szabályozásában a hosszú távú eredmények közzétételét.
 7. A már folyamatban lévő kezdeményezések és különböző szintű változások, valamint a különböző államigazgatási területek közötti szinergiák hasznosítása. Az energia-hatékonysági törekvések hosszú távú programok keretében legyenek finanszírozva, mind nemzeti és helyi szinten, mind pedig szektoronként. A különböző államigazgatási területekhez (pl. egészségügy, oktatás, társadalmi jólét) való kapcsoltság szintén elsődleges. Fontos, hogy a projektek az előzőekben felsorolt programok részeiként működjenek, és ne önálló kezdeményezések legyenek. Az energiapolitikai értékeléseknek tartalmazniuk kell ezen programok eredményeit.
 8. Széleskörű döntéshozói beavatkozások tervezése, figyelmet szentelve azon érintettekre és technológiákra, amelyek gátolhatják a hosszú távú változásokat. Elsősorban azon változásokra irányuló beavatkozásokat célszerű támogatni, amelyek megcélozzák az energiafogyasztás csökkentésének technikai, gazdasági és társadalmi korlátait is.
 9. Az energia-hatékonysági befektetések kiegészítése a szokások megváltoztatását célzó tevékenységekkel. Az új, vagy megújított energia-hatékonysági infrastruktúra előnyei részben elveszhetnek a végfelhasználók bevonása, érdekeltté tétele nélkül. A kutatókkal és közvetítő szervezetekkel való együttműködés során szerzett releváns tapasztalat és tudás segít a támogató tevékenységek kifejlesztésében, és a felhasználói tapasztalatok technológiai tervezésbe történő betáplálásában.
 10. Az energiahatékonysággal kapcsolatos összehasonlító akciókutatások ösztönzése. A döntéshozók hasznára válnak azok a kutatások, amelyek az energia-hatékonysági tevékenységek megszervezésének különböző lehetőségeit mutatják. A kutatás-finanszírozást azon programok támogatásának kell szentelni, amelyek a valós és időszerű problémákat vizsgálnak, ugyanakkor figyelmet szentelne a tanulságok levonásának is, ezzel hozzájárulva az elméleti síkon történő fejlődéshez is.
   
 
Changing Behaviour. The European Commission (EC) is not responsible for information presented on this website. The information on this website
does not represent the official viewpoint of the European Commission. Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting.